Internationella Ungdomar för mänskliga rättigheter – historik
Lanseringen av en global rörelse
Internationella Ungdomar för mänskliga rättigheter (YHRI) grundades 2001. Den första åtgärden var att starta en uppsatstävling för ungdomar mellan 8 och 18 år i hela Europa, i samarbete med Friends of the United Nations. Tre ungdomar från respektive Ungern, Tjeckien och Österrike vann en resa till Genève, säte för Förenta nationernas högkommissionär för mänskliga rättigheter, där de mottog sina utmärkelser den 11 oktober 2001.
YHRI:s expansion och dess väsentliga budskap att man ska lära sig mänskliga rättigheter när man fortfarande är ung, gav upphov till efterfrågan på mer information, från många håll i världen. Följaktligen gav sig representanter för YHRI i februari 2004 ut på en 7 200 mil lång informationsturné världen över, för att öka förståelsen av mänskliga rättigheter bland ungdomar och bilda nya YHRI-avdelningar. Under fem veckor färdades delegater från YHRI till både tättbefolkade och avlägsna platser, däribland Tokyo i Japan; Bangkok i Thailand; Accra i Ghana; Georgetown i Guyana (Sydamerika) samt Mexico City.
Under denna turné träffade YHRI:s representanter överordnade regeringstjänstemän, besökte mindre städer och byar, och distribuerade häftet Vad är mänskliga rättigheter? och YHRI:s informationsblad om AIDS till både föräldrar och barn. Vid varje uppehåll bad de barnen att skriva korta redogörelser om sin förståelse av de mänskliga rättigheterna.
Skapandet och releasen av videon UNITED
Under den första informationsturnén världen över filmade regissören Taron Lexton, då 19 år gammal, många av scenerna för UNITED, YHRI:s prisbelönta musikvideo om mänskliga rättigheter. 2 000 frivilliga, däribland 150 skådespelare, gav sin tid åt filmprojektet, som innehåller tagningar från 13 länder. UNITED är i sanning ett ungdomsprojekt, med en rollista som huvudsakligen består av tonåringar, samt tonårsrappare som bidrar med sin begåvning genom en sång om mänskliga rättigheter. UNITED visades för första gången i Förenta Nationernas huvudsäte i New York i augusti 2004, och hedersbetygelser inkluderar ”bästa film om mänskliga rättigheter” vid Taglio Corto filmfestival i Florens, som organiseras i samarbete med UNESCO. Viktigast av allt är att budskapet i filmen, som finns på 15 språk, når ungdomar av alla hudfärger och alla kulturer. Utbildare och samhällsledare anser att UNITED är ett unikt redskap för att utveckla medvetenhet om mänskliga rättigheter bland ungdomar.