Mänskliga rättigheter – en kort historik

Kyros-cylindern (539 f.Kr.)

De påbud som Kyros utfärdade om mänskliga rättigheter, finns inskrivna på det akkadiska språket på en cylinder av bränd lera.
Kyros den store, den förste kungen av Persien, befriade slavarna i Babylon år 539 f.Kr.
Kyros den store, det antika Persiens förste kung, erövrade 539 f.Kr. staden Babylon. Men det var hans nästa handling som utgjorde ett stort framsteg för människan. Han befriade slavarna, förklarade att alla människor hade rätt att välja sin egen religion, och fastslog att alla raser var jämlika. Dessa och andra lagar dokumenterades på en cylinder i bakad lera på det akkadiska språket med kilskrift.

Detta gamla dokument, som idag är känt som Kyros cylinder, har nu erkänts som världens första dokument om mänskliga rättigheter. Det har översatts till FN:s alla sex officiella språk och dess punkter motsvarar de fyra första artiklarna i den Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

Från Babylon spred sig idén
om mänskliga rättigheter snabbt vidare till Indien, Grekland och så småningom till Rom. Där uppstod begreppet ”naturliga lagar” eftersom man observerade att människor hade en tendens att följa vissa oskrivna lagar under livets gång, och romerska lagar baserade sig på rationella idéer som kunde härledas från saker och tings natur.

Dokument som hävdar individuella rättigheter som till exempel Magna Charta (år 1215), Petition of Right (1628), Förenta staternas författning (1787), den franska förklaringen om människans och medborgarens rättigheter (1789), USA:s Bill of Rights (1791) är de skrivna föregångarna till många av dagens dokument om mänskliga rättigheter.